header-about.jpg
Dve stipendije studentima završnih godina univerziteta u Srbiji
Friday, 03 April 2015

Harvard klub Srbija dodelio je godišnju stipendiju za nastavak školovanja dvema studentkinjama završne godine univerziteta u Srbiji, kako bi im omogućio ili i finansijski olakšao da se u potpunosti posvete ostvarivanju svojih akademskih i profesionalnih ciljeva.

“Harvard klub Srbije od ove godine dodeljuje stipendije studentima univerziteta u Srbiji. Cilj nam je da mlade ljude motivišemo i podržimo u njihovim akademskim i profesionalnim izazovima, kao i u daljem razvoju. Nadamo se da će ovo priznanje da ih dodatno ohrabri u ostvarivanju njihovih ciljeva, ali i da javnosti skrene pažnju na značaj kvalitetnog obrazovanja”- kaže Aleksandra Drecun, predsednica Upravnog odbora Harvard kluba. Gospodja Drecun je dodala da Harvard klub dodeljuje stipendije za studije u Srbiji, ali da planira pokretanje stipendije koja će omogućiti školovanje na prestižnom američkom Univerzitetu Harvard, po svetskim merilima najboljem fakultetu na svetu, u nadi da će se ti mladi i pametni ljudi po okončanju studija vratiti u Srbiju, kako bi znanjem doprineli napretku našeg društva.

Stipendije će biti dodeljene 8. aprila 2015. godine u 18h u prostorijama Međunarodnog akademskog Centra (Dečanska 12), a svečanoj dodeli prisustvovaće i Dr. Dusan Vujović, ministar finansija u Vladi Republike Srbije, kao iambasador SAD u Republici Srbiji Njegova Ekselencija Majkl Kirbi. Stipendije koje dodeljuje Harvard klub Srbije, dobile su imena po ljudima koji su strasno i predano bili posvećeni promovisanju pozitivnih društvenih vrednosti, i koji su svoje karijere i živote posvetili dobrobiti Srbije. Tako, stipendija za studente društvenih i humanističkih nauka nosi ime „Čedomilj Mijatović“, dok je stipendija za prirodne nauke nazvana „Draga Ljočić“.

Čedomilj Mijatović (1842-1932) bio je srpski ekonomista, književnik, istoričar, političar i diplomata. Smatra se začetnikom moderne srpske diplomatije. Šest puta je bio minister finansija kneževine-kraljevine Srbije, tri puta ministar inostranih poslova, kandidat za najviše crkvene položaje i predsednik Srpske kraljevske akademije. To je covek znog koga danas koristimo milimetre, kilograme, litre, imamo dinar, centralnu banku i zeleznicu.

Draginja Draga Ljočić (1855-1926) bila je prva srpska lekarka, istaknuta feministkinja i sufražetkinja. Postala je, posle velikog truda i rušenja društvenih predrasuda, prva žena doktorka u Srbiji i punopravna članica Srpskog lekarskog društva, pri čemu je dala veliki doprinos razvoju pedijatrije u našoj zemlji.

Harvard klub je osnovan 2004. godine kao neprofitno udruženje građana, i deo je mreže udruženja diplomiranih studenata Harvard Univerziteta. U svetu ima više od 150 Harvard klubova. Srpski klub ima oko 50 registrovanih aktivnih članova, od kojih su više od polovine stalni rezidenti u Srbiji, dok je još 200 Harvard diplomaca u inostranstvu. Članovi kluba su diplomci, kako osnovnih studija, tako i postdiplomskih programa, u oblasti prava, biznisa, političkih nauka i javnog upravljanja, medicine, arhitekture itd. Osim zajedništva po pripadnosti Harvardu, kao neprikosnovenom hramu znanja u svetu, članove srpskog Harvard kluba povezuje i snažna vera u meritokratiju, i želja da afirmišu ideju da se radom, trudom i, najbitnije, znanjem, bez obzira na poreklo i imovinsko stanje, može menjati na bolje ne samo lična budućnost, već i celokupno društvo.